در این مطلب از وبلاگ آنیتورمارکت مزایای آب بندی بتن و ضرورت انجام آن برای حفاظت از سازه را توضیح خواهیم داد، پس تا انتها مطلب با ما باشید.
آب بندی بتن چیست؟
استفاده از هر روشی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به بتن یا حرکت و انتقال آب به داخل بتن، آببندی نام دارد. آببندی بتن به دو صورت نمبند و آببند انجام میشود؛ اما استفاده از هر روش، اصول خاصی دارد. در هنگام آببندی و زمانی که بتن تحت فشار آب باشد، میتوان از انواع افزودنی بتن آببند استفاده کرد. این در حالی است که مواد نمبندی فقط در مجاورت آب و بدون فشار آب استفاده میشوند؛ درست همانند دیوار در معرض بارش که نباید آب در آن به صورت کشش سطحی یا موئینگی نفوذ کند.
بتنها در هر شرایطی آمادگی جذب رطوبت و هرگونه مواد مایع آلوده را دارند و ممکن است با جذب این مواد زودتر دچار فرسودگی شوند و روند آسیب را در پیش بگیرند. به همین سبب برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی و کند کردن روند فرسایش ، آببندی و عایق رطوبتی بتن صورت میپذیرد.
چرا آب بندی بتن مهم است؟
بتن یک ماده ی متخلخل است و اگر به خوبی آب بندی نشود، می تواند به مرور زمان مقدار زیادی آب را به خود جذب کند. این آب جذب شده می تواند حاوی آلودگی ها و مواد شیمیایی مختلفی باشد که تخریب بتن را رقم می زنند.آب بندی بتن به معنای جلوگیری از نفوذ آب به بتن و مقاومت در برابر فشار هیدرواستاتیک می باشد. بتن در مفهوم وسیع به هر ماده یا ترکیبی که از یک ماده چسبنده با خاصیت سیمانی شدن تشکیل شده باشد گفته می شود. این ماده چسبنده عموما حاصل فعل و انفعال سیمان های هیدرولیکی و آب است. امروزه چنین تعریفی از بتن شامل طیف وسیعی از محصولات می شود. بتن ممکن است از انواع مختلف سیمان و نیز پوزولان ها، سرباره کوره ها، گوگرد، مواد افزودنی، پلیمرها، الیاف و غیره تهیه شود.در دسترس بودن بتن و مصالح آن، دوام نسبتاً زیاد و نیاز به ساخت و سازهای فراوان سازه های بتنی چون ساختمان ها، سدها، پل ها، تونل ها و راه ها، این ماده را بسیار پر مصرف نموده است.
یکی از مهم ترین مشکلات در ساخت و نگهداری سازه های بتنی، نفوذ آب و اثرات تخریبی آن می باشد. بنابراین ضدآب سازی سازه ها از اهمیت خاصی برخوردار بوده تا جایی که امروزه به یک تخصص تبدیل شده است. جذب آب صدمات ظاهری و سازه ای متعددی را در سازه ها بوجود می آورد. در واقع صدمات ظاهری شامل شوره زدگی، پوسته شدن رنگ،قارچ ها، کپک ها و کثیف شدگی بوده و صدمات سازه ای موجب واکنش سیلیکات های قلیایی، یخ زدگی و ذوب شدن پیاپی آب در مصالح، کربونیزاسیون، باران های اسیدی، سولفاته شدن و خوردگی آهن آلات بکار رفته در اسکلت ساختمان می شود که بر روی انعطاف پذیری و کاهش مقاومت آنها تأثیر می گذارد.
چند روش برای آب بندی بتن وجود دارد؟
- آب بندی بتن از طریق سطح خارجی
- آب بندی بتن از طریق سطح داخلی
- آب بندی بتن از طریق ذرات بتن
یکی از معمول ترین راه های آب بندی بتن از طریق سطح خارجی استفاده از ورق های آب بندی است. اما از دهه ۱۹۸۰ تا کنون در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز در سرتاسر دنیا از افزودنی کریستالی برای آب بندی بتن استفاده کرده و می کنند. این روش در واقع همان روش سوم آب بندی است. در ادامه برای مشخص شدن انواع آب بندی سازه های بتی به اختصار روش های استفاده شده را بیان میکنیم:
۱- آب بندی بتن به وسیله ورقه:
ورقه های آب بندی ورق هایی هستند که از مواد پلیمری، قیر و پلی اتیلن تشکیل شدهاند. ترکیب این مواد باعث می شود تا این ورق ها در برابر تغییرات دمایی کم تر حساس باشند و کم تر تغییر شکل بدهند. افزایش مقاومت در برابر خاک های اسیدی، انعطاف پذیری، خود ترمیمی و افزایش توانایی پیوند می شود. با وجود پیشرفت هایی که در این نوع سیستم آب بندی بتن صورت پذیرفته، همچنان معایب زیادی در مورد آن ها وجود دارد. نصب این ورقه ها می تواند کار بسیار سخت و طاقت فرسایی باشد. خصوصا در اتصال میان ورقه های مختلف باید کارهای زیادی صورت بپذیرد تا آب بندی دچار هیچ گونه مشکلی نشود و این کارها بسیار سخت و زمان بر هستند. همچنین ورقه ها باید به سطوحی متصل شوند که در آن هیچ گونه تخلخلی وجود ندارد و دارای سطح کاملا صافی باشند، از این رو باید تخته های محافظی نیز بر روی بتن نصب گردد. با وجود تمام این مشکلات، استفاده از ورقه های آب بندی در سالیان متمادی جزو معمول ترین روش ها بوده و هم چنان نیز هست.
۲- آب بندی بتن به روش پوسته های مایع عایق آب بندی:
به وسیله ی یک قلم مو، اسپری یا غلتک می توان موادی نظیر عایق های آب بندی را بر روی سطح بتن کشید که به این روش آب بندی روش پوسته های مایع گفته می شود. این روش معمولا بر روی سطح خارجی بتن اجرا می شود. اما پیشرفت های اخیر فناوری باعث شده تا آب بندی سطح داخلی نیز میسر گردد. موفقیت آمیز بودن آب بندی به وسیله ی پوسته های مایع بستگی به ضخامت و نحوهی وضع آنها دارد. از این روش تنها زمانی استفاده می شود که استفاده از ورق های پیش ساخته میسر نباشد.
۳- آب بندی بتن با استفاده از افزودنی های بتن:
نوع بسیار جدید و مدرنی از آب بندی بتن که در سال های اخیر بسیار از آن استفاده شده و توسط متخصصان آنیتور مارکت توصیه شده است، استفاده از افزودنی های مختلف در مخلوط بتن می باشد. این افزودنی ها در هنگام بتن ریزی به مخلوط بتن اضافه می شود و خود بتن را به یک مانع برای عبور آب تبدیل می کنند. این افزودنی ها انواع مختلفی دارند و به دسته های افزودنی های هوا دهنده بتن، دافع آب و افزودنی های کریستال تقسیم می شوند. بدیهی است که مطمئن ترین و کارآمد ترین روش همواره مواد آب بندی بتن در سازه های بتنی با به کارگیری تمهیدات در حین ساخت می باشد. این امر می تواند با استفاده از کاهش نفوذپذیری بتن، استفاده از افزودنی های بتن آب بند کننده و نصب واتر استاپ آب بند کننده بتن در قسمت درزها یا استفاده از پوشش های آب بندی در جهت فشار مثبت تحقق یابد.
مزایای آب بندی بتن:
- امکان اجرای آب بندی در فشار مثبت و منفی
- حداکثر دوام سازه بتنی به علت جلوگیری از ورود آب به سازه
- سرعت بالای اجرا
مزایای مصرف پودر میکروسیلیس در آب بندی بتن:
افزودن میکروسیلیس به مخلوط بتن باعث می گردد SiO2 فعال آن با محلول هیدروکسید کلسیم ((OH)Ca2) آزاد موجود در منافذ مویین بتن ترکیب گردد و کریستال سیلیکات کلسیم نامحلول تولید نماید و در نهایت باعث تراکم ساختار خمیر سیمان و کاهش نفوذپذیری و افزایش مقاومت فشاری، الکتریکی، خمشی و کششی بتن، افزایش مقاومت بتن در برابر فرسایش، کاهش قابل توجه نفوذپذیری، جلوگیری از نفوذ یون کلر، سولفات ها و سایر مواد شیمیایی مخرب به داخل بتن گردد.
ژل میکروسیلیس ترکیبی مناسب جهت بتن های با مقاومت بالا، حفاظت شده و آب بند می باشد. ژل میکروسیلیس برای استفاده در بتن های ساحلی، آببند و در معرض عوامل خورنده و مخرب کاربرد دارد. ژل میکروسیلیس علاوه بر استفاده در ساخت بتن های با مقاومت بالا، آب بند، نفوذپذیری کم، دوام بالا و ملات های ویژه، در بتن هایی که کاهش ترک های پلاستیک، ارتقاء نسبی مقاومت های کششی و خمشی بتن مدنظر می باشد کاربرد دارد. همچنین در شرایطی که بتن در معرض ضربه و بارهای متناوب دینامیکی است استفاده از ژل میکروسیلیس توصیه می شود.
کاربردهای ژل میکروسیلیس:
- سازه های ساحلی
- سازه های نگهدارنده آب
- روسازی های بتنی
- بتن های پر مقاومت
- سازه های در معرض بارهای دینامیکی ، ضربه و خستگی
- مقاطع نازک بتنی
- سازه های بتنی در معرض سیکل های شدید ذوب و انجماد
- بتن های نظامی و پدافندی
در کل دلایلی مانند، کاربرد آسان و مرتفع سازی مشکلات ناشی از استفاده مستقیم از پودر میکروسیلیس، کاهش هزینه حمل در مقایسه با میکروسیلیس، افزایش مقاومت فشاری، کاهش نسبت آب به سیمان، کاهش نفوذ پذیری از جمله مزایای مصرف پودر مییکروسیلیس در آب بندی بتن می باشد.
فروشگاه آنلاین آنیتور مارکت عرضه کننده انواع عایق (عایقهای نانو، نمای ساختمان، عایق استخر، عایقهای فشار منفی، عایق زیرزمین و همچنین مواد و تجهیزات موردنیاز برای آب بندی سیمان و بتن و… را دارد. کافیست یکبار از فروشگاه سایت ما دیدن فرمایید تا تمام لوازم مورد نیاز خود را براحتی در حجم و اندازه دلخواه آنلاین سفارش دهید و در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت کنید.